• "Naast een passie is klimmen nu ook een missie geworden"

Motion, moving up together

Bij Motion willen we jullie laten proeven en meegenieten van onze diepgewortelde passie voor het klimmen. Onze missie bestaat erin om kennis, ervaring en enthousiasme met jullie te delen om zo, samen hogerop te klimmen. We besteden veel aandacht aan de kwaliteit en beleving van onze klimcoachings en dat zal je ongetwijfeld ervaren. Daarnaast vinden we het belangrijk om klimmen te benaderen vanuit al haar facetten (het fysieke, klimtechnische en mentale aspect, blessurepreventie, voeding en herstel), zodat je als klimmer ‘in balans‘ kan blijven evolueren.

Ons team

Tess Driessens – zaakvoerder en klimcoach

Iedereen die me kent weet dat Tess en klimmen onlosmakelijk verbonden zijn. Reeds vele jaren was ik dan ook actief als vrijwilliger in het geven van klimlessen aan zowel jongeren als volwassenen. Daarnaast bouwde ik mijn vaardigheden van het lesgeven en coachen verder uit gedurende een doctoraatstraject in de wetenschappen. Doorheen de jaren heb ik mijn kennis rond de klimsport verruimd aan de hand van allerhande opleidingen en stages. Echter, niets heeft me tot meer inzichten gebracht dan de ervaringen van het klimmen zelf. Na jaren van aanloop is het dan ook een droom die in vervulling gaat om van mijn passie, mijn beroep te kunnen maken.

Persoonlijkheid: gedreven, enthousiast en een vleugje perfectionisme.

Motto: “Doen waar je jou goed bij voelt.

Diploma’s op zak:

  • diploma trainer B sportklimmen (Vlaamse trainerschool, 2021)
  • diploma instructeur B sportklimmen (Vlaamse trainerschool, 2019)
  • diploma sportvoedingsadviseur (CVA, 2017)
  • diploma sportcoach (CVA, 2017)
  • doctoraat in de wetenschappen: biologie (Universiteit Antwerpen, 2016)
  • diploma initiator sport- en rotsklimmen (Vlaamse trainerschool, 2013)

Stages, werkervaring en bijscholingen:

  • Volledige lijst met gevolgde bijscholingen: 2017-2022
  • Virtual Performance Climbing Coach Summit (25u, 2022)
  • SmartEducation opleiding – Yoga meets Physio (2020)
  • Smartmind opleiding – mental coaching (Leuven, 2019)
  • deelname symposium Pain in Motion (Antwerpen, 2018)
  • stage rugschool (Groepspraktijk Vanden Auweele, 2017)
  • stage sportpraktijk (Koen Joosen, 2017)
  • vrijwillig klimcoach: 2013-2016

Enkele memorabele klimmomenten:

  • DNA (eerste 7a, Kalymnos)
  • Hybride (eerste 8a, Rocher de la Nausée)
  • Minimal Tecno (7c+, Siurana), mooiste route die ik ooit geklommen heb
  • bijna alle momenten die ik samen met mijn vrienden aan de rots beleef en kan delen, zijn memorabel 🙂

Ben je nieuwsgierig naar het ontstaan van mijn passie voor klimmen en hoe deze sport een extra dimensie aan mijn leven heeft gegeven, neem dan zeker een kijkje bij mijn verhaal hieronder.

Kasper Galle – klimcoach

Klimmen is voor mij de mooiste sport die vandaag bestaat. Deze uitspraak had ik als wijsbegeertestudent voorzichtiger geformuleerd, maar tegenwoordig ben ik hier rotsvast van overtuigd. Wat me in deze verticale dans aantrekt, is de manier waarop techniek, coördinatie, creativiteit, kracht, lenigheid, uithouding, inzicht en vooral doorzettingsvermogen beloond worden. Je kan mentaal en fysiek blijven groeien en daardoor het schijnbaar onmogelijke telkens opnieuw mogelijk maken. Daarbovenop kan je deze sport onafhankelijk van ieders klimniveau echt samen met anderen beleven, en brengt klimmen je in nauw contact met prachtige natuur.

Kort nadat ik de klimsport leerde kennen, heb ik ook het plezier van lesgeven ontdekt bij Klimclub Hungaria, waar ik de voorbije twee jaar heb kunnen groeien als klimtrainer-coach. Hier kom ik in jouw klimverhaal. Of het nu gaat over een eerste kennismaking, angst overwinnen, omgaan met blessures, basis- of meer gevorderde klimtechnieken, ik sta klaar om jou te helpen om jouw doelen in of via de klimsport te bereiken.

Persoonlijkheid: gemotiveerd, eerlijk, doelgericht en kritisch.

Motto: “Use it or lose it.”

Opleidingen en diploma’s op zak:

  • Lichamelijke opvoeding & bewegingswetenschappen (KU leuven, i.o.)
  • Initiator Sportklimmen (VTS)
  • Bachelordiploma wijsbegeerte (KU Leuven, 2019)

Stages, werkervaring en bijscholingen:

  • Vrijwillig klimtrainer bij Klimclub Hungaria, vnl. volwassenen (2020-nu)
  • KVB1 en KVB2 lesgever + assistent-examinator (2021-nu)
  • Coaching mental skills in Sport Climbing (Dag van de Trainer 2022)
  • Motorisch leren bij atleten” (Dag van de Trainer 2022)
  • Hoe ga je als coach om met angst van atleet? (Dag van de Trainer 2022)
  • Hangtrauma (KBF Outdoor Kaderdag 2022)
  • Comfort, vrees, angst en paniek. Waar ligt het verschil? (VTS Plus Marathon, 2022)
  • Adaptability in climbing and how to foster it (Dag van de Trainer, 2020)

Enkele memorabele klimmomenten:

  • “Tassellatori requisiti” eerste 7a redpoint (2021, Aosta)
  • “Kenai” (7c) uitwerken en proberen (2022, Ulassai)
  • “Vol et volupté” multipitch (2021, Briançon)
  • Deep water solo (2022, Sardinië)
  • Eerste 7c redpoint (2022, indoor)

Mijn verhaal

Het onstaan van een passie en een ambitieus doel

Op 24-jarige leeftijd maakte ik mijn eerste kennismaking met het klimmen. Een vriend nam me destijds mee naar de indoor klimmuur, waar ik zowaar mijn eerste stappen in de hoogte zette. Deze klimsessie zou mijn leven voor altijd veranderen, maar dat drong op die moment nog niet tot me door. Met een verleden van jarenlang competitie turnen, waarin ik de nodige kracht, lenigheid en coördinatie had vergaard, klom ik vlotjes en met een glimlach naar de top van de klimmmuur. Mijn liefde voor natuur en bergen zorgde ervoor dat ik al gauw het meer uitdagende rotsklimmen ging verkennen. Een nieuwe wereld opende zich… Zo’n intense ervaring van vrijheid en eenheid met de natuur had ik nooit eerder in mijn leven gevoeld. Geleidelijk aan begon ik meer te klimmen, en zo werd die eerste 7a op de rotsen al snel een feit. Mijn ambitieuze, gedreven persoonlijkheid kreeg honger naar meer: dat onbereikbare en magische 8e-graads klimniveau betreden. ‘The time to act is now’, met deze wijze woorden van Eric Hörst in mijn hoofd, begon ik ijverig met het zelfstandig opstellen en toepassen van een 5 jaren-klimtrainingsschema om dit ambitieuze 8a doel te kunnen realiseren. Klimmen werd een grote tijdsinvestering in mijn leven, klimmen werd een passie, klimmen werd bij momenten een obsessie!

Chronische rugpijn verandert mijn leven

Na een 2-tal jaren van hard trainen en het strikt volgen van mijn 5 jaren-klimtrainingsschema, begon ik sporadisch last te krijgen van sluimerende pijn in de rug. Tijdens het turnen werd me hardhandig geleerd om pijn te verbijten en deze lijn trok ik ook hier resoluut door ‘no pain, no gain’. Maar, ditmaal was het anders. Tijdens een rustig avondje thuis kreeg ik plots ondraaglijke zenuw- en spierpijnen over mijn hele rug. Het resultaat van de MRI-scans was duidelijk: 3 hernia’s en 2 discus bulgings. Het nieuws sloeg in als een bom. Mijn 8a droom werd aan diggelen geslagen en dat was voor deze 26-jarige, gedreven klimfanatica een zware klap. Achteraf bekeken was dit maar een kleine aanzet van wat nog komen zou. De neurochirurg, waar ik al mijn hoop op ingesteld had, liet me zeer droog weten dat ik nooit meer zou kunnen klimmen, mijn ruggenwervel kan breken bij niezen of hoesten, en het best verbazingwekkend is dat ik mijn arm en been nog kan bewegen. Een andere specialist opperde dan weer dat ik voor mijn hele leven gekweld zal worden door pijn en dat ik daarmee zal moeten leren leven. Mijns inziens een onmogelijke opdracht, maar dat kan je als patiënte moeilijk hard maken bij een dokter die zelf nooit ervaren heeft hoe intens en allesoverstijgend rugpijn kan zijn. Gelukkig kruisten ook enkele positieve zorgverleners mijn pad en kon ik alsnog vol goede moed aan een revalidatie beginnen. Mijn 8a doel werd bijgesteld naar: zo snel mogelijk mijn vijand pijn verslaan. Maandenlang investeerde ik al mijn energie in behandelingen en therapieën, gecombineerd met een hele resem aan stabiliteitsoefeningen en rugzwemmen. Nog nooit had ik in mijn leven zoveel tijd, energie en wilskracht gestoken in het bereiken van een doel! Maar…, het gehoopte resultaat om terug pijnvrij te kunnen leven, bleef uit. Na anderhalf jaar ben ik uiteindelijk gestart met specifieke medicatie voor chronische pijn, maar ook dit kon maar weinig soelaas bieden. Ik geraakte volledig uitgeput, voelde mezelf wegzakken en zag het punt van mentale en fysieke instorting gevaarlijk dichterbij komen.

Klimmen, mijn therapie

Gedurende deze zware periode waren er gelukkig enkele lichtpuntjes die me gaande hielden. Eén daarvan was, naast de liefde en vriendschap van naasten,  het rotsklimmen. Die momenten waarop ik de rots kon voelen en mij in de flow een weg naar boven baande, waren van onschatbare waarde. Die opperste vorm van concentratie tijdens het rotsklimmen, waarbij lichaam en geest één worden, hielp me om de pijn even te kunnen uitschakelen, om even weer vrij te zijn. Ook het aspect van lichamelijk bewegen op rots zonder effectief zwaar te trainen, kwam mijn rug ten goede. Klimmen werd een vorm van meditatie in beweging, mijn therapie om de chronische pijn draaglijk te maken. Wekelijks trok ik richting het zuiden, meer bepaald naar de rotsen van het klimparadijs Freyr, gelegen langs de Maas nabij Dinant. Ik klom, genoot ten volle van de mooie omgeving en verfijnde daarenboven mijn klimtechniek dankzij de vele technische en gladgeklommen routes. Positieve energie en geluk begonnen weer rijkelijk door mijn lichaam en geest te stromen; mede dankzij het stoppen van de chronische pijnmedicatie. Zwaar fysiek trainen zat er voor mij niet meer in, en net daarom ontdekte ik de kracht van techniek en mentale aspecten binnen het klimmen (ondermeer positieve gedachtegang, zelfspraak, visualisatie en meer). Totaal onverwacht klom ik enkele maanden later mijn allereerste 7c (Aragorn, Freyr); een beklimming die ik voor 99,9 % toeschrijf aan techniek, visualisatie en zelfspraak. Nooit eerder had ik zulke klimniveaus geklommen. Een jaar later volgde mijn eerste 8a (Hybride, La Nausée), een droom die alsnog werkelijkheid werd. Ja hoor, zelfs met 3 (+ 2) hernia’s kan je alsnog grenzen verleggen. Hiermee bedoel ik niet de 8a-beklimming, maar wel het feit dat ik ben blijven doorzetten en uiteindelijk zelf een therapie heb gevonden om mijn chronische rugpijn draaglijk en stabiel te houden.

Nog steeds een passie, maar nu ook een missie

Nog meer dan ooit tevoren is klimmen mijn passie en dat zal waarschijnlijk nooit meer veranderen. Op persoonlijk vlak, helpt klimmen om angsten en twijfels over jezelf te overwinnen, bepaalde talenten te herontdekken en grenzen te verleggen. Het leert je harmonie te vinden tussen lichaam en geest, in het ‘nu’ te leven en te luisteren naar je lichaam. Het geeft je die momenten van absolute vrijheid, die in onze huidige maatschappij vaak zoek zijn. Klimmen heeft een extra dimensie aan mijn leven gegeven en net daarin schuilt mijn missie. Ik wil mijn kennis, ervaring en enthousiasme delen om samen te kunnen genieten van deze mooie sport. Wie weet zal ook jouw leven nooit meer hetzelfde zijn na het ontdekken van de wondere wereld van het klimmen.